ΑΔΩΝΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  «ΆΔΩΝΙΣ» ΔΑΛΙΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ 1956-2010

 

Με στόχο την υγιή απασχόληση της νεολαίας μας καθώς και την διατήρηση και προβολή των πολιτιστικών αξιών και παραδόσεων του τόπου μας, ο Αθλητικός και Καλλιτεχνικός Σύλλογος  «Άδωνις» για μισό και πλέον αιώνα, με πρωτοβουλία του Κυριακού Μιληκούρη και Σταύρου Θεοδώρου έγινε η πρώτη εξόρμηση για εγγραφή μελών και είσπραξη συνδρομής (ένα σελίνι τον μήνα) την άνοιξη του 1956. Καλλιεργεί από τότε μια σειρά από πολιτιστικές δραστηριότητες εμπλουτίζοντας και αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής στην κοινότητα μας.

Με γερά θεμέλια όταν ιδρύθηκε ο «Άδωνις» το 1956 με τις γνωστές δύσκολες συνθήκες που περνούσε ο τόπος μας, το πρώτο μέλημα ήταν να υποβληθεί αίτηση στην αποικιακή κυβέρνηση για έκδοση άδειας συλλόγου, και για να μη δοθεί η εντύπωση ότι επρόκειτο για αναβίωση της τοπικής Α.Ο.Ν. που είχε κηρυχθεί παράνομη από τους Άγγλους, προτιμήθηκε το όνομα ΑΔΩΝΙΣ που είχε σχέση με την μυθολογία και σαν τέτοιο δεν άφηνε υπονοούμενα πολιτικής οργάνωσης.  Έτσι το όνομα του μυθικού νέου έγινε το σήμα κατατεθέν για το Δάλι και από τότε λειτουργεί σαν Αθλητικός και Καλλιτεχνικός Σύλλογος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η δράση των μελών του δεν επεκτάθηκε και σε κοινωνικούς και απελευθερωτικούς αγώνες του λαού μας για μια ελεύθερη Κύπρο. Σαν αποτέλεσμα του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης Τούρκικης εισβολής, που έγιναν το 1974, το σωματείο μας κατάβαλε ένα πολύ βαρύ τίμημα αφού στερήθηκε από τις γραμμές του βασικά στελέχη, μέλη και άλλα άτομα που έμμεσα συνδέονταν με τη δράση του.

Αργότερα έκτισαν οι παλιοί Αδωνίτες το φιλοπρόοδο σωματείο μας. Δεν σταμάτησαν με τίποτε τον στόχο που είχαν βάλει για να έχουμε εμείς οι νεότεροι το ιδιόκτητο κινηματοθέατρο «Πανόραμα» όπως επίσης το καλοκαιρινό. Παράλληλα και το δικό μας στάδιο για τον αθλητισμό.

Για μας είναι παράδειγμα προς μίμηση οι αφανείς ήρωες Αδωνίτες την δεκαετία ‘60-‘70 που με τα πενιχρά οικονομικά μέσα άλλα με πλούσια ψυχή και αγωνιστικότητα, κατόρθωσαν να οικοδομήσουν αυτά που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα.

Ο πολιτιστικός μας όμιλος μετά την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του τα τελευταία 8 με 10 χρόνια παρουσιάζει μια ανοδική πορεία σε πολλούς τομείς με πολυδιάστατη δραστηριότητα σε ότι αφορά την διοργάνωση καθώς και την συμμετοχή του σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό αλλά και πιο παλιά όταν έγινε η βράβευση του μουσικοχορευτικού συγκροτήματος μας που πήρε μέρος στα Φεστιβάλ νεολαίας που έγιναν στη Λεμεσό το 1959 και στην Αμμόχωστο το 1960.

Ο πολιτιστικός όμιλος του «Άδωνη» Δαλιού μαζί με άλλους ομίλους από τις ελεύθερες περιοχές έχει λάβει ενεργό μέρος στην δημιουργία του μεικτού δικοινοτικού συγκροτήματος «Dance For Peace» το 2001 με τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας. Κλιμάκιο του χορευτικού μας ομίλου συμμετέχει ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις του δικοινοτικού συγκροτήματος μέχρι και σήμερα. Αποκορύφωμα ήταν η επίσκεψη μας στην Κωνσταντινούπολη το 2002 και στην Σλοβακία το 2005, όπου συμμετείχαμε σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις παρουσιάζοντας για πρώτη φορά κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς με κοινό χορευτικό συγκρότημα.

Το χορευτικό τμήμα του ομίλου έλαβε μέρος στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών του Δήμου Κηφισιάς το 2002 όπου εκεί ταξίδεψαν και 10 μέλη από το παιδικό συγκρότημα. Λάβαμε επίσης μέρος και στο διεθνές παραδοσιακό φεστιβάλ «Warmia» στο Olszty της Πολωνίας τον Αύγουστο του 2005.

Ο Πολιτιστικός Όμιλος «Άδωνις» Δαλιού επανέρχεται δυναμικά να δώσει το παρόν του στα δρώμενα του ερασιτεχνικού θεάτρου. Η θεατρική ομάδα που δραστηριοποιείται από την δεκαετία του 40 περνώντας δύσκολες αλλά και δημιουργικές στιγμές παρά τις αντιξοότητες της εποχής, βρίσκει στη δεκαετία του ‘50 στέγη, στο ιστορικό κινηματοθέατρο «Πανόραμα» που είναι πλέον ένα από τα λιγοστά κτίσματα – στολίδια θεατρικής αρχιτεκτονικής στο τόπο μας που έχουν απομείνει ανέγγιχτα από το πέρασμα και τη φθορά του χρόνου. Η δράση της ομάδας στα μετέπειτα χρόνια γίνεται αναπόσπαστο μέρος της κοινότητας και της ευρύτερης περιοχής συμμετέχοντας έτσι, ενεργά στους κοινωνικούς και πολιτιστικούς αγώνες που καλείται να δώσει. Η παρουσία της αποκτά τεράστια σημασία ενεργοποιώντας το λαϊκό φρόνημα μέσα από την καλλιέργεια πολιτιστικής και θεατρικής αγωγής. Η αγάπη και το μεράκι των εραστών της τέχνης του θεάτρου ζωντανεύει επί σκηνής όλη τη μαγεία του δίνοντας την υπόσχεση ότι θα δώσει στο κοινό ανεπανάληπτες στιγμές ποιοτικής ψυχαγωγίας.

Το Φεστιβάλ «Αδώνεια» διοργανώνετε με μεγάλη επιτυχία εδώ και 13 χρόνια από τον «Άδωνη» σε στάδιο στο Δήμο Ιδαλίου και κάθε χρόνο φιλοξενεί χιλιάδες κόσμο που έχει ήδη γίνει σταθμός αλλά και θεσμός παγκύπρια. Κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα Ιουλίου, διοργανώνεται μία ανεπανάληπτη μουσικοχορευτική βραδιά με τη συμμετοχή γνωστών και μεγάλων ελλήνων καλλιτεχνών. Στόχο επίσης έχει κατά τη διάρκεια του μηνά Ιουλίου την διοργάνωση διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως: θεατρικές παραστάσεις, μουσικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και αναβίωση ηθών και εθίμων του τόπου μας.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που μάστιζαν τον τόπο μας τη δεκαετία ‘50-‘60, κατόρθωσε να συγκροτήσει μια αξιόλογη ποδοσφαιρική ομάδα, της οποίας οι εμφανίσεις προκαλούσαν το γενικό θαυμασμό και εκτίμηση σε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις. Κορυφαία στιγμή στη καριέρα της υπήρξε και η συμμετοχή της στο Πανεπαρχιακό πρωτάθλημα, που είχε προκριθεί προς τιμή των τριών εκτελεσθέντων αγωνιστών του Κυπριακού αγώνα από τους ξένους δυνάστες, Κουτσόφτα, Παναγίδη και Μαυρομάτη το 1957, όπου και αγωνίσθηκε στον τελικό με αντίπαλο την τότε πανίσχυρη Αναγέννηση Παλλουριώτισσας την οποία και κατέβαλε με 4-3, κατακτώντας έτσι το πολύτιμο κύπελλο που κοσμεί μέχρι σήμερα τη πλούσια συγκομιδή των επάθλων όπως εκτίθενται στις βιτρίνες μας.

Μια άλλη πτυχή της ιστορίας του «Άδωνη» είναι και η προσπάθεια ένταξης στη δύναμη της Κ.Ο.Π., όπου οι αντιδράσεις γνωστών κύκλων, παρεμπόδιζαν με κάθε τρόπο μια τέτοια καταξίωση, με αποτέλεσμα ο στόχος αυτός να επιτευχθεί αργότερα, μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974 και αφού το εγκληματικό πραξικόπημα και η βάρβαρη τούρκικη εισβολή, είχαν καταφέρει τη συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα, κατοχή και διαίρεση του νησιού μας.

Έγνοια μας και στόχος μας παραμένει η απαλλαγή μας από αυτά τα δεινά και η επανένωση του λαού μας για να ξαναγίνει η πατρίδα μας αυτό που της αξίζει.