ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  «ΆΔΩΝΙΣ» ΙΔΑΛΙΟΥ

 

Με στόχο την υγιή απασχόληση της νεολαίας μας καθώς και την διατήρηση και προβολή των πολιτιστικών αξιών και παραδόσεων του τόπου μας, ο Αθλητικός και Καλλιτεχνικός Σύλλογος  «Άδωνις» για μισό και πλέον αιώνα, με πρωτοβουλία του Κυριακού Μιληκούρη και Σταύρου Θεοδώρου έγινε η πρώτη εξόρμηση για εγγραφή μελών και είσπραξη συνδρομής (ένα σελίνι τον μήνα) την άνοιξη του 1956.

Αργότερα έκτισαν οι παλιοί Αδωνίτες το φιλοπρόοδο σωματείο μας. Δεν σταμάτησαν με τίποτε τον στόχο που είχαν βάλει για να έχουμε εμείς οι νεότεροι το ιδιόκτητο κινηματοθέατρο «Πανόραμα» όπως επίσης το καλοκαιρινό. Παράλληλα και το δικό μας στάδιο για τον αθλητισμό. Καλλιεργεί από τότε μια σειρά από πολιτιστικές δραστηριότητες εμπλουτίζοντας και αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής στην κοινότητα μας.

Για μας είναι παράδειγμα προς μίμηση οι αφανείς ήρωες Αδωνίτες την δεκαετία ‘60-‘70 που με τα πενιχρά οικονομικά μέσα άλλα με πλούσια ψυχή και αγωνιστικότητα, κατόρθωσαν να οικοδομήσουν αυτά που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα.

Ο πολιτιστικός μας όμιλος μετά την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του τα τελευταία 8 με 10 χρόνια παρουσιάζει μια ανοδική πορεία σε πολλούς τομείς με πολυδιάστατη δραστηριότητα σε ότι αφορά την διοργάνωση καθώς και την συμμετοχή του σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Ο πολιτιστικός όμιλος του «Άδωνη» Δαλιού μαζί με άλλους ομίλους από τις ελεύθερες περιοχές έχει λάβει ενεργό μέρος στην δημιουργία του μεικτού δικοινοτικού συγκροτήματος «Dance For Peace» το 2001 με τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας. Κλιμάκιο του χορευτικού μας ομίλου συμμετέχει ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις του δικοινοτικού συγκροτήματος μέχρι και σήμερα. Αποκορύφωμα ήταν η επίσκεψη μας στην Κωνσταντινούπολη το 2002 και στην Σλοβακία το 2005, όπου συμμετείχαμε σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις παρουσιάζοντας για πρώτη φορά κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς με κοινό χορευτικό συγκρότημα.

Ο Πολιτιστικός Όμιλος «Άδωνις» Δαλιού επανέρχεται επίσης δυναμικά να δώσει το παρόν του στα δρώμενα του ερασιτεχνικού θεάτρου. Η θεατρική ομάδα που δραστηριοποιείται από την δεκαετία του 40 περνώντας δύσκολες αλλά και δημιουργικές στιγμές παρά τις αντιξοότητες της εποχής, βρίσκει στη δεκαετία του ‘50 στέγη, στο ιστορικό κινηματοθέατρο «Πανόραμα» που είναι πλέον ένα από τα λιγοστά κτίσματα – στολίδια θεατρικής αρχιτεκτονικής στο τόπο μας που έχουν απομείνει ανέγγιχτα από το πέρασμα και τη φθορά του χρόνου. Η δράση της ομάδας στα μετέπειτα χρόνια γίνεται αναπόσπαστο μέρος της κοινότητας και της ευρύτερης περιοχής συμμετέχοντας έτσι, ενεργά στους κοινωνικούς και πολιτιστικούς αγώνες που καλείται να δώσει. Η παρουσία της αποκτά τεράστια σημασία ενεργοποιώντας το λαϊκό φρόνημα μέσα από την καλλιέργεια πολιτιστικής και θεατρικής αγωγής. Η αγάπη και το μεράκι των εραστών της τέχνης του θεάτρου ζωντανεύει επί σκηνής όλη τη μαγεία του δίνοντας την υπόσχεση ότι θα δώσει στο κοινό ανεπανάληπτες στιγμές ποιοτικής ψυχαγωγίας.

Το Φεστιβάλ «Αδώνεια» διοργανώνετε με μεγάλη επιτυχία εδώ και 14 χρόνια από το σωματείο «Άδωνη» σε στάδιο στο Δήμο Ιδαλίου και κάθε χρόνο φιλοξενεί χιλιάδες κόσμο που έχει ήδη γίνει σταθμός αλλά και θεσμός παγκύπρια. Κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα Ιουλίου, διοργανώνεται μία ανεπανάληπτη μουσικοχορευτική βραδιά με τη συμμετοχή γνωστών και μεγάλων ελλήνων καλλιτεχνών. Στόχο επίσης έχει κατά τη διάρκεια του μηνά Ιουλίου την διοργάνωση διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως: θεατρικές παραστάσεις, μουσικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και αναβίωση ηθών και εθίμων του τόπου μας.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που μάστιζαν τον τόπο μας τη δεκαετία ‘50-‘60, κατόρθωσε να συγκροτήσει μια αξιόλογη ποδοσφαιρική ομάδα, της οποίας οι εμφανίσεις προκαλούσαν το γενικό θαυμασμό και εκτίμηση σε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις. Η ποδοσφαιρική μας ομάδα πρωταγωνιστεί σήμερα στο πρωτάθλημα της ΚΟΠ στην Γ’ κατηγορία.