Θέατρο Ιδαλίου «ΡΙΖΕΣ»

Το Θέατρο «ΡΙΖΕΣ» ξεκίνησε τη δράση του σαν Θεατροχορευτικό Συγκρότημα το Μάρτη του 1981 με έδρα το Δάλι. Ιδρυτή του ο Αντρέας Πολυκάρπου ο οποίος μέχρι τότε εργαζόταν σαν ηθοποιός σε επαγγελματικά σχήματα.

Στόχος του συγκροτήματος που μετονομάστηκε σε Θέατρο «ΡΙΖΕΣ» ήταν και είναι να παρουσιάζει έργα που προάγουν μέσα από το καλό θεατρικό έργο τις πανανθρώπινες αξίες, τον πολιτισμό μας αλλά και να στηρίξει τους Κύπριους θεατρικούς συγγραφείς.

Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα έχει δώσει αφιλοκερδώς εκατοντάδες παραστάσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό με κυπριακά κυρίως έργα.

Το 1982 αδερφοποιήθηκε με το Θεατρικό Όμιλο «ΚΑΣΤΡΟ» της Κρήτης και έκτοτε συμμετέχει σε διάφορα φεστιβάλ των Δήμων Κρήτης. Επίσης το 2005, αδερφοποιήθηκε με το Θέατρο του Ηρακλείου Κρήτης, «Μίνωας».

Τα τελευταία χρόνια του Θεάτρου «ΡΙΖΕΣ» συνεργάζεται με το Κ.Ε.Ν.Θ.Ε.Α. (Κέντρο Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά και Θεραπεία Εξαρτημένων Ατόμων) με έδρα ειδικά γραμμένα για να ευαισθητοποιούν τους νέους και όχι μόνο, που έχουν σαν βάρος τον τομέα της πρόληψης. Οι παραστάσεις δίδονται σε σχολεία, στρατόπεδα, Κοινότητες και Δήμους, με την έγκριση των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, Δικαιοσύνης, Άμυνας, της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Θέατρο έδωσε πάνω από 280 παραστάσεις με το έργο «ΣΥΝΟΡΑ ΖΩΗΣ» της Κυπρίας Συγγραφέως κας Τούλλας Κακουλλή.

(Σημ. Η συγγραφέας είναι πρόεδρος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου).

Μετά την επιτυχία που σημείωσε το πιο πάνω έργο, ο θίασος συνεχίζει την προσφορά του στον τομέα πρόληψης από τις ουσίες εξάρτησης, με ένα έργο της ίδιας συγγραφέως. Πρόκειται για το έργο «Βήματα στην άβυσσο» που σημειώνει από την ημέρα που παρουσιάστηκε την ίδια επιτυχία με το προηγούμενο

Για την πολύπλευρη προσφορά τους στην προώθηση των στόχων του ΚΕΝΘΕΑ τόσο ο διευθυντής του Θεάτρου «ΡΙΖΕΣ» Αντρέας Πολυκάρπου, όσο και η συγγραφέας των έργων Τούλα Κακουλλή, έχουν αναγορευτεί ως ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΤΙΜΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του σώματος σε ειδική τελετή. Εκτός από την συνεργασία του με το ΚΕΝΘΕΑ το θέατρο «ΡΙΖΕΣ», σε συνεργασία πάντα την ίδια συγγραφέα, ανεβάζει με επιτυχία και κωμωδίες στην κυπριακή διάλεκτο και όχι μόνο.

Πρόσφατα το θέατρο «ΡΙΖΕΣ» έχει δημιουργήσει ένα νέο τμήμα την «Ανέμη», όπου φοιτούν παιδιά από 6 μέχρι 16 χρονών που αγαπούν το θέατρο. Τα παιδιά διδάσκουν επαγγελματίες απόφοιτοι δραματικών σχολών. «Η ΑΝΕΜΗ» έχει στο ενεργητικό της μέχρι σήμερα τρεις επιτυχείς παραστάσεις.