Πολιτιστική Επιτροπή «ΙΔΑΛΙΑ» και Θεατρικός Όμιλος του Σωματείου ΧΑΛΚΑΝΩΡ Ιδαλίου.

Η πολιτιστική επιτροπή «ΙΔΑΛΙΑ» ιδρύθηκε το 1988 με κύριο της στόχο την υγιή ενασχόληση των νέων και την ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην επαρχία. Στα 22 χρόνια παρουσίας της έχει επιδείξει πολύπλευρο και σημαντικό πολιτιστικό έργο το οποίο περιλαμβάνει τη διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων, επετειακών εκδηλώσεων, του παγκύπριου Φεστιβάλ Γάλακτος, τη θεατροποίηση και μελοποίηση έργων σημαντικών κυπρίων λαιϊκών ποιητών, την έκδοση βιβλίου για την ιστορία του δήμου και την ευαισθητοποίηση των Δαλιτών για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της κοινότητας.

Σημαντική συμβολή στα πολιτιστικά δρώμενα της κοινοτήτας ήταν η πρώτη διοργάνωση του  παγκυπρίου Φεστιβάλ Γάλακτος από την επιτροπή το 1992. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ  προσφέρονταν στο κοινό παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως κυπριακό χαλούμι, τραχανάς, τυρί, πουρέκια, ρυζόγαλο και φρέσκο γάλα. Επίσης παρουσιάζονταν τοπικά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα. Σήμερα έχει καθιερωθεί ως ενα από τα σημαντικότερα ετήσια φεστιβάλ της Κύπρου και έχει φιλοξενήσει πολλούς διάσημους Ελλαδίτες και Κύπριους τραγουδιστές.

Η διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων αποτελεί σήμερα την κύρια δραστηριότητα της επιτροπής. Στις απαρχές της ιδρυσής της παρουσιάζονταν παραστάσεις στον χώρο του Αρχαίου Ιδαλίου οι οποίες ήταν βασισμένες στην ιστορία και μυθολογία της περιοχής. Επίσης στο χώρο των μεσοβυζαντινών εκκλησιών του Δαλιού παρουσιάζονταν παραστάσεις οι οποίες πραγματεύονταν κοινωνικά, λυρικά και σατυρικά θέματα τα οποία ήταν συνιφασμένα με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Η συνεχής παρουσίαση διαφόρων θεατρικών παραστάσεων έχει συμβάλει στην καλλιέργεια της θεατρικής κουλτούρας των Δαλιτών. Η επίσημη αναγνώριση των προσπαθειών της επιτροπής ήρθε με τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού θεάτρου που διοργανώνει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, στο οποίο η θεατρική ομάδα κέρδισε την πρώτη θέση. Από τότε ακολούθησαν και άλλα πρώτα βραβεία και έπαινοι. Το 1999 εκπροσωπήσαμε την Κύπρο στη 12η συνάντηση Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου που έγινε στην Πάτμο με το έργο «ΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙ» του Ρουζάντε. Το 2001 η θεατρική ομάδα συμμετείχε στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που διοργάνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Βέροιας. Ακολουθησε η αδελφοποίηση με το Σύλλογο ΠΡΟΜΗΘΕΑ  Βέροιας η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη στενών σχέσεων των δύο σωματείων τα οποία από τότε συμμετέχουν το ένα στις εκδηλώσεις του άλλου.  Να τονίσουμε ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια λειτουργεί Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι που συμπεριλαμβάνει τρία τμήματα για παιδιά ηλικίας 6 – 18 ετών τα οποία δίδουν κάθε χρόνο τις δικές τους παραστάσεις. Επίσης αποτελούμε την πρώτη θεατρκή ομάδα η οποία παρουσίασε θεατρική παράσταση στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο μετά την Τουρκική Εισβολή.  Από το 2005 διοργανώνεται με επιτυχία τριήμερο φεστιβάλ θεάτρου στο οποίο συμμετέχουν ο Θεταρικός Οργανισμός Κύπρου και διάφορα καλλιτεχνικά σχήματα από την Κύπρο και το εξωτερικό.