ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΙΔΑΛΙΟΥ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»

Έτος Ιδρύσεως 1981

Με πρωτoβoυλία του Γραφείου Θρησκευτικής Διαφωτίσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ Χρυσοστόμου Α', ιδρύθηκαν το 1981 οι Χριστιανικοί Σύνδεσμοι Γυναικών στις ενορίες της Λευκωσίας και σε αρκετές κοινότητες της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας.

Ένας από αυτούς τους Συνδέσμους είναι και ο Χριστιανικός Σύνδεσμος Γυναικών Ιδαλίου «Ευαγγελισμός», ο οποίος είναι εγγεγραμμένος ως Σωματείο, δυνάμει του περί Σωματείων και Ιδρυμάτων Νόμου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αριθμόν μητρώου 189 και ημερομηνία εγγραφής 12 Μαΐου 1981.

Ο Χριστιανικός Σύνδεσμος έχει τον υπεύθυνο ιερέα του, διορισμένο από τον Αρχιεπίσκοπο, τον Πρωτoπρεσβύτερo Πατέρα Κυριάκο Παπαγεωργίου από της ιδρύσεως του μέχρι σήμερα και Διοικητικό Συμβoύλιo που αποτελείται από την Πρόεδρο, επίσης διορισμένη από τον Αρχιεπίσκοπο από το 1981 μέχρι σήμερα, την κ. Μαρία Σκορδή - Λαζαρίδου και Γραμματέα, Ταμία και Μέλη τα οποία εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, κάθε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το καταστατικό, μέλη του Χριστιανικού Συνδέσμου μπορούν να γίνουν γυναίκες 18 ετών και άνω, οι οποίες ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου και των οποίων η αίτηση εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο και τον υπεύθυνο ιερέα.

Κατά το φετινό Πνευματικό Έτος 2009-2010, ο Χριστιανικός Σύνδεσμος λειτουργεί με 65 μέλη.

Οι κυριότερες δραστηριότητες και εκδηλώσεις του Χριστιανικού Συνδέσμου, μέσα από τις οποίες γίνεται προσπάθεια επίτευξης των σκοπών και στόχων του, δηλαδή η ηθικοθρησκευτική και εθνική καλλιέργεια και ανέλιξη των μελών του με βάση τη Χριστιανική Ορθόδοξο πίστη και ζωή, είναι οι εξής:

Εβδομαδιαίες θρησκευτικές ομιλίες, κύκλοι μελέτης της Αγίας Γραφής, λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης, προσκυνηματικές εκδρομές και συμμετοχή στις κατασκηνώσεις στον Άγιο Νικόλαο της Στέγης.

Σημαντική δραστηριότητα του Χριστιανικού Συνδέσμου είναι το φιλανθρωπικό έργο μέσα στην κοινότητα το οποίο επιτυγχάνεται, κατά το δυνατόν, από τα έσοδα που εισπράττονται από φιλανθρωπικές αγορές, φιλανθρωπικό τσάι, από τις συνδρομές των μελών και από διάφορες εισφορές.

Επίσης αξιόλογη Χριστιανική μαρτυρία μέσα στην κοινότητα, είναι και η οργάνωση και λειτουργία χορωδίας από το 1995 με 20 περίπου μέλη, την οποία διδάσκει και διευθύνει η Πρόεδρος του Συνδέσμου, εκπαιδευτικός Μαρία Σκορδή- Λαζαρίδου. Η χορωδία  παρουσιάζεται στις εκδηλώσεις του Συνδέσμου, ψάλλει τα Εγκώμια την Μεγάλη Παρασκευή, έχει συμμετοχή στις εκδηλώσεις της «Επιτροπής Κοινοτικών και Θρησκευτικών Θεμάτων του Δήμου Ιδαλίου, στη «Χορωδία των Χριστιανικών Συνδέσμων Γυναικών» στην Λευκωσία, σε εθνικές επετείους του σωματείου Χαλκάνορα, και σε εκδηλώσεις στην Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Δημητριανός».

Ο Χριστιανικός Σύνδεσμος έχει συμμετοχή σε εράνους και «παζαράκια» υπέρ της «Στέγης Ηλικιωμένων», υπέρ της θεραπευτικής Κοινότητας «Αγία Σκέπη», υπέρ της ανέγερσης της εκκλησίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης κ.ά. Έχει αρμονική συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή του ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας. Αναλαμβάνει το στόλισμα του Επιταφίου, την καθαριότητα των ναών και παρεκκλησίων κ.ά. Ο Χριστιανικός Σύνδεσμος λειτουργεί για 29 τώρα χρόνια και συνεχίζει με επιτυχία το έργο του. Τα μέλη του, με πνεύμα συνεργασίας και αγάπης μεταξύ τους αλλά και προς την κοινότητα, προσφέρουν εθελοντικά ό,τι καλύτερο μπορούν, υλοποιώντας έτσι τους σκοπούς της ίδρυσης του Συνδέσμου.